Fogalomtár

Fogalomtár – PLM rövidítések magyarázata
PLM: Termék életciklus kezelés

Egy termék teljes életútjának tervezését, ellenőrzését segítő rendszer

A PLM olyan eszköz, amely kezeli egy szervezeten belül azokat a folyamatokat és adatokat, amelyek a tervezés és gyártás során felmerülnek, keletkeznek és ezen adatok kezelését támogatja a termék teljes életciklusa során. (A termékhez kapcsolódó adat lehet projektadat, CAD/CAM/CAE fájl, darabjegyzékek, konfigurációk, üzleti dokumentumok, megrendelések, táblázatok, stb.)

PDM: Termék adatkezelés

Adatok és a termékfejlesztési folyamatok kezelésében segédkező eszköz.

Olyan eszköz, amely segít az adatok és a termékfejlesztési folyamatok kezelésében, legfontosabb eleme a jogosultságkezelés.

CAD: Számítógéppel segített tervezés

Számítógépen alapuló tervezést segítő rendszer.

Computer-aided design (CAD) rendszer alatt több, számítógépen alapuló eszközt értünk, mely a mérnököket és más tervezési szakembereket tervezési tevékenységükben segíti. A jelenleg használatos CAD programok a 2D (síkbeli) vektor-grafika alkalmazásán rajzoló rendszerektől a 3D (térbeli) parametrikus felület- és szilárdtest modellező rendszerekig a megoldások széles skáláját kínálják. Napjainkban a CAD szoftverek az építőmérnökök, építészmérnökök és a gépészmérnökök legalapvetőbb tervezőeszközei.

CAM: Számítógéppel segített gyártás és megmunkálás

Számítógépen alapuló megmunkálás tervezését segítő rendszer.

CAE: Számítógéppel támogatott mérnöki tevékenység

Számítógépen alapuló analízist segítő rendszer (végeselem, model, hidro vagy aerodinamikai alapú vizsgálat)

CAx: Számítógéppel segített X tevékenység

Ezekhez a szoftverekhez tartozik a CAD (Computer-Aided Design = Számítógéppel segített tervezés), a CAE (Computer-Aided Engineering = Számítógéppel segített mérnöki műveletek), CAM (Computer-Aided Manufacturing = Számítógéppel segített gyártás), CAQ (Computer-Aided Quality (assurance) = Számítógéppel segített minőségellenőrzés/-biztosítás) és PDM (Product Data Management = Gyártmányadat kezelés).

Szüksége van PLM-re?

Szakértőink szívesen válaszolnak kérdéseire! Kérdezzen bátran PLM témában és garantáltan mindenre találunk megoldást...